HUIS VEEBEEK

HUIS VEEBEEK

Teamschap houdt kantoor in Huis Veebeek op landgoed Veebeek. Een inspirende
plek.

Huis Veebeek heeft sinds 1637 zichzelf meerdere malen als het ware ’opnieuw uitgevonden’: steeds weer aangepast aan de tijd. Het begon als veilig familie-kasteeltje, een buitenhuis. Maar het deed ook dienst als seminarie (priesteropleiding) en gymnasium (het huidige Beekvliet). Na de renovatie en verbouwing in 1843 werd het kasteel een classicistisch huis met empirische, Franse elementen. De functie van Huis Veebeek veranderde weer in een familiehuis. Veel later deed het ook dienst als onderduikadres tijdens de oorlog. Na de oorlog was het onder andere een drankgroothandel en notariskantoor. 

Landgoed Veebeek heeft de Natuur Schoon Wet (NSW) status en heeft meerdere gedaantes gehad. Inmiddels bestaat het uit cultuurgrond, bos, 2 vennetjes en een parktuin met 12 monumentale bomen. Ook is een gedeelte van de oude slotgracht nog zichtbaar.

GESCHIEDENIS VAN HUIS VEEBEEK VAN 1637-1843

Het begon als kasteeltje. Als veilig toevluchtsoord voor een van een Katholieke Bossche adellijke familie nadat het Protestantse leger van Frederik Hendrik de stad had bezet.

Het Huis Veebeek is oorspronkelijk in het jaar 1637 als kasteel gebouwd in opdracht van Jonkheer Cornelis van Horenbeeck. De periode dat hij met zijn familie ze in het kasteel woonde was behoorlijk onrustig, maar gelukkig kwam er een einde aan: in 1648 eindigt de Tachtigjarige oorlog met de Vrede van Munster. Zijn vrouw Anna Catherina is dan 33 jaar en blijft als jonge weduwe achter met acht kinderen. Na het overlijden van Cornelis en zijn vrouw volgen er diverse verervingen in de familie van Horenbeeck. Omdat de familie steeds verder weg woont en de band met het dorp Berlicum verwatert, besluiten ze in het jaar 1697 het kasteel Veebeek te verkopen aan Anthonij de Hee. 

Anthonij de Hee is koopman en woont in de stad Den Bosch. Hij en zijn vrouw hebben een succesvolle groot- en kleinhandel in laken en zijden stoffen. Hij heeft niet veel plezier gehad van de aankoop van het kasteel, omdat hij een jaar na de aankoop overlijdt, in 1698. Beatrix de Hee is de laatste nazaat van Anthonij de Hee die het kasteel als eigenaar bewoont.

Na overlijden van Beatrix de Hee in 1797 komt het kasteel in handen van haar nicht Maria Loijens en diens echtgenoot Johannes de Meester. Zij bewonen het kasteel zelf een paar jaar, maar besluiten het na die paar jaar te verhuren. 

Degene die het kasteel huurt in het jaar 1815 is een zekere Antonius van Alphen, Vicaris Apostoliek van Den Bosch. Antonius van Alphen richt het kasteel in ‘tot een verblijf der klein Seminaristen’. Het is het eerste opleidingsinstituut voor priesters in de omgeving van Berlicum sinds de
bezetting van Den Bosch in 1629. 

Omdat het kasteel Veebeek te klein werd voor de seminaristen, kocht de rector het kasteel Beekvliet aan. Zo heeft Veebeek aan de basis gestaan van het
huidige gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel. 

Na diverse verervingen in de familie de Meester wordt het kasteel in erbarmelijke staat in het jaar 1843 verkocht aan Hendrik Willem Bosch, die het grondig renoveert en er een classicistisch huis van maakt:

Tekst is vrij naar: boek Het Herengoed Veebeek te Berlicum, geschreven door Wim van der Heijden voor Heemkundekring De Plaets in Berlicum.